Tentharingen kiezen

Welke tentharingen kies jij?

Ik snap het helemaal: het is ook écht lastig hoor, de juiste tentharingen kiezen. Er is zo ontzettend veel keuze! Heb je eindelijk gekozen voor lichtgewicht, moet je weer kiezen tussen aluminium en titanium?

Laat ik het nou leuk vinden om jou te helpen om de juiste keuze te maken. Ik ga jou alle informatie geven die je nodig hebt om de juiste keuze te maken!

Inhoud
Tentharing materialen
Welke tentharingen moet jij hebben?
? Keuzetabel ?
Wat is nou eigenlijk echt belangrijk?
Algemene tips bij kopen

Tentharing materialen

Tentharingen worden in heel veel soorten materialen gemaakt. De grootste verschillen zitten in de stijfheid en het gewicht. Ik zal de meest gebruikte materiaalsoorten globaal doornemen, zodat je een idee krijgt welk materiaal in welke situatie het meest geschikt is.

Tentharingen van Staal

Staal is er in veel verschillende soorten, in de volksmond wordt er gesproken over “pisbakkenstaal” voor goedkoop en “chirurgenstaal” voor hoge kwaliteit staal. Doorgaans zijn tentharingen niet gemaakt van chirurgenstaal. Dit betekent echter niet dat tentharingen van staal niet geschikt zijn. De klassieke “stalen spijkers” zijn namelijk erg breed inzetbaar. Erg sterk en doorgaans ook goed betaalbaar. Staal heeft alleen wel het nadeel dat het relatief zwaar is en dat het roest. Wanneer je dus met een rugzak op door Europa trekt, of gewoon niet zo’n zware zak met haringen wilt hebben, dan is staal niet geschikt voor jou!

Tentharingen van Aluminium

Ook aluminium is er in erg veel verschillende soorten te krijgen. Wanneer we het over aluminium hebben, hebben we het altijd over een mix van materialen. Puur aluminium is namelijk erg zacht. De prijs en eigenschappen variëren door de mix aan te passen. De eigenschappen van de verschillende soort “grades” verschillen dan ook sterk. Hoe hoger de grade, hoe kostbaarder de toegevoegde materialen. Elke grade heeft dan ook weer zijn eigen toepassing. Kijkend naar prijs-kwaliteit-gewicht verhouding ben ik tot de conclusie gekomen dat 7075-T6 het meest geschikt is voor tentharingen. En die gebruik ik bij Haringboer dan ook!

Tentharingen van Titanium

Het neusje van de zalm, eh haring. Titanium is én lichtgewicht, én superstijf, én corrosiebestendig (roest niet). Het nadeel is dat titanium ontzettend moeilijk te verwerken is. Zowel het draaien (de vorm van de haring maken met een machine) als het lassen (het bevestigen van twee delen) is super lastig. Titanium corrodeert namelijk juist extreem snel. Het mooie van titanium is dat dit corrosielaagje, anders dan bij staal waar corrosie (roest) het materiaal verzwakt, bij titanium het materiaal juist “sluit” waardoor het beschermt is tegen weersinvloeden.

Tentharingen van Hout

Hout is een mooie duurzame oplossing, vooral geschikt voor wat zachtere ondergrond als gras en zand. Persoonlijk vind ik dit niet echt een duurzame oplossing, maar op de eilanden worden ze erg veel gebruikt. Houten haringen zijn sterk onderhevig aan weersomstandigheden, vooral op de wat langere termijn.

Tentharingen van Plastic

Kunststof is niet echt een materiaal dat geschikt is voor tentharingen. Het heeft niet de benodigde eigenschappen alhoewel ze wel gemaakt worden. Kunststof haringen zijn dan ook enkel geschikt voor gras of zand. Wél lekker licht, maarja, papier is ook licht. Daarnaast is plastic ook niet erg duurzaam. Niet mijn keuze…

Welke tentharingen moet jij dan hebben?

Hieronder vind je een keuzetabel, twee zaken zijn het allerbelangrijkst bij het kiezen van de juiste tentharingen: de afmeting van je tent en de ondergrond waarop je wilt kamperen. Onder de tabel leg ik hier iets meer over uit.

Keuzetabel

Foto van 16cm lange V-haring in rood aluminium geanodiseerd
16cm V-haringen
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ●○○○○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ●○○○○   (Hard)

16cm Spijkerharingen
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ●○○○○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○●○○○   (Hard)

17cm Haakharingen
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○●○○○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○○●○○   (Hard)

19cm Propellerharingen
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○●○○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○○●○○   (Hard)
Hier meer info over onze 23cm aluminium Y haringen
23cm Y-haringen
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○○●○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○○●○○   (Hard)
Hier meer info over onze 25cm gedraaide aluminium haringen
25cm Gedraaide Haringen
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○○●○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○○○●○   (Hard)
23cm lange rood geanodiseerde aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
23cm Zand & Sneeuwharing
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○●○○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ●○○○○   (Hard)
31cm lange rood geanodiseerde aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
31cm Zand & Sneeuwharing
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○○●○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ●○○○○   (Hard)
41cm lange rood geanodiseerde aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
41cm Zand & Sneeuwharing
(Aluminium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○○○●   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ●○○○○   (Hard)

16cm V-haringen
(Titanium)
Tentafmeting
(Klein)   ○●○○○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○○●○○   (Hard)
Foto van 20cm lange titanium tentharing met haak en trekkoord
20cm Massieve Rotsharingen
(Titanium)
Tentafmeting
(Klein)   ○○○●○   (Groot)
Ondergrond
(Zacht)   ○○○○●   (Hard)

Wat is nou eigenlijk echt belangrijk?

Feitelijk gaat het om 2 zaken: de afmeting van je tent (Houdkracht) en de ondergrond (Inslagkracht)

Afmeting / Houdkracht

Wat zijn de afmetingen van je tent, en dus wat is je benodigde houdkracht?

Er zijn grote en kleine tentharingen. Een korte tentharing kan erg geschikt zijn voor de harde ondergrond, maar als je er een grote tent mee wilt vastzetten is dat niet perse de beste keuze. Een grote tent vangt namelijk veel wind en heeft daarom een grotere houdkracht nodig (en dus vooral langere haringen). Doorgaans is het zo dat hoe breder en langer de haring is, hoe meer hij kan houden.

Ondergrond / Inslagkracht

Op wat voor ondergrond ga je kamperen, en dus wat is je benodigde inslagkracht?

Het beste voorbeeld om dit uit te leggen is de sneeuwharing. Deze heeft een hoge houdkracht maar een zeer lage inslagkracht. Deze moet je dus niet gebruiken voor harde rotsgrond, omdat je hem simpelweg niet (zonder te buigen) de grond in krijgt. Het gebruikte materiaal en dikte is erg belangrijk om genoeg inslagkracht te krijgen.

Algemene tips om de juiste tentharingen te kiezen

Ik heb naast de bovenstaande tabel ook nog een aantal algemene tips voor je op een rij gezet. Zo weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van tentharingen en voorkom je dat je een “kat in de haringzak” koopt.

Wat is het materiaal van de tentharingen?

Alleen het woordje “staal“, “hout“, “aluminium” of “titanium” is niet genoeg, zoek uit wat voor soort het precies is, dit heeft namelijk alles met kwaliteit te maken. Het ene type aluminium is écht het andere niet!

Hoe lang zijn de tentharingen?

De lengte van de haringen is erg belangrijk. De benodigde lengte is sterk afhankelijk van de ondergrond. Hoe harder de grond, hoe korter de haring mag zijn. De kortste lengte die ik aanbied is 16cm. Ik vind dit echt de ondergrens. Korter dan dit is leuk voor een picknick kleedje, niet voor een onbezorgde vakantie met de tent.

Wat is de vorm van de tentharingen?

Het profiel van de tentharing zorgt vooral voor stijfheid tijdens het in de grond slaan. Iedereen kent die paperclip haringen wel. Je weet wel, zo’n dun stalen draadje die je altijd krom slaat. Nou, dit heeft iets met materiaal te maken, maar ook heel veel de vorm van het profiel. Ik zal een korte uitleg geven over de vormen die ik zelf heb.

Hier komt een tabel, hier wordt aan gewerkt, nog even geduld.

De vorm van de kop van de haring is ook belangrijk. Probeer vooral op de plekken waar veel gelopen wordt haringen te gebruiken met een ronde kop, dat is wel zo vriendelijk voor de kinderteentjes.
Wanneer je makkelijk je haringen de grond in wilt meppen, dan is een wat grotere kop wel handig.

Hoeveel tentharingen zitten er in de set?

Je wilt naast goede haringen, ook genoeg haringen hebben. Reken van tevoren dus even goed uit hoeveel haringen je van welke soort nodig hebt en pas daar je bestelling op aan. Wanneer de aantallen op mijn website niet voldoen aan jouw wens, stuur me dan even een bericht, dan maak ik een aangepaste bestelling voor je!

Voor welke ondergrond zijn de tentharingen bedoelt?

Wanneer je vooral op rotsachtige ondergronden staat dan wil je vooral smalle en korte tentharingen. Bij gras en zandgrond is dit weer precies anders, daar wil je vooral brede en lange tentharingen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een alleskunner, maar doorgaans zijn deze tentharingen zwaarder uitgevoerd dan nodig.

Voor welk type tent zijn de haringen bedoelt?

De afmeting van je tent bepaald grotendeels wat voor soort haringen je nodig hebt. Hoe groter je tent is, hoe harder de wind aan je tent en dus aan je tentharingen trekt. Je ziet dit vaak ook aan het aantal scheerlijnen bij een grote tent: dit zijn er doorgaans veel meer. Allemaal bedoelt om de trekkracht over zoveel mogelijk punten te verdelen. Hou er dus rekening mee dat als je een grote tent hebt, je dan moet kiezen voor haringen met voldoende houvast!

Wat voor extra’s zitten er bij de tentharingen?

Kijk nog even wat je erbij krijgt als je een set tentharingen koopt. Zitten er trekkoord aan de tentharingen? Zit er een hamer bij? Een haringzak? Een uitgebreide instructie? Dit kan de prijs nogal bepalen en je zult dus ook zien dat goedkopere haringen vaak in een plastic zakje worden geleverd. En dat wil je natuurlijk niet…

Laat Haringboer de tentharingen nou altijd uitvoeren met een trekkoord én een duurzame haringzak. Op deze manier garandeer ik optimaal gebruik en plezier!

Weet je na het lezen en bekijken van de tabel nog steeds niet goed welke je moet kiezen? Vul dan even het contactformulier in, dan vertel ik je binnen 24 uur welke tentharing het beste passen bij jouw manier van kamperen!

Andere pagina’s op haringboer.nl
Productpagina
Keuzehulp
Instructie
Verantwoord Ondernemen
Over Mij
Reviews
Contact
Haringboer op bol.com

Ik doe mijn uiterste best om jou een heerlijke aankoopervaring en perfecte tentharingen te leveren.
Ben je nou toch niet tevreden over je aangeschafte tent haringen? Stuur ze gewoon terug en je krijgt je volledige aankoopbedrag terug!
Geen gedoe bij Haringboer!

LINKS
Tentharingen kiezen
Tentharingen vastzetten
MVO
Aluminium tentharingen
Titanium tentharingen
Duurzame haringzak
Wie is Haringboer
Haringboer reviews
VRIENDEN
Kubb.nl: hét vakantiespel
Kubb.info: The most awesome holiday game!
top10baas.nl
depieten.nl
Stickerclub
A4 Kleurplaten

Haringboer.nl | KVK: 66000823 | BTW: NL002420884B63 | 8012AS Zwolle
Bol.com | Algemene voorwaarden | Contact

0
Right Menu IconMenu